Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Το Υπεύθυνο Προσωπικό της παράστασης

Ενδύτρια:
Ελένη Μαυρίδου


Οδηγός Σκηνής:
Μαρλέν Βερσιούρεν


Μηχανικός Σκηνής:
Κώστας Γεράσης


Μηχανικός Σκηνής:
Στέφανος Σαμαρτζίδης


Φροντιστής:
Θοδωρής Παρασκευόπουλος


Χειριστής κονσόλας ήχου:
Ευάγγελος Καρκαλίνης


Χειριστής κονσόλας φωτισμού:
Ιωάννης Τούμπας


Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να μην φαίνονται όμως στηρίζουν καθημερινά την αρτιότητα της παράστασης και τους ευχαριστούμε πολύ!

Ελένη του Ευριπίδη

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Το πέταγμα της "Ελένης"



Ο Γρηγόρης Ιωαννίδης γράφει για την παράσταση στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία.





Ελένη του Ευριπίδη

"Ελένη του Ευριπίδη"



Μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες για το έργο, την παράσταση, τους ηθοποιούς και τους συντελεστές στο Πρόγραμμα.
Ελένη του Ευριπίδη

Η "Ελένη" από τις εκδόσεις Κέδρος



Μετάφραση: Σοφία Νικολαίδου

Έργο δροσερό και παιγνιώδες, δεν αφήνει απείραχτο τίποτα: υπονομεύει τον επικό μύθο και τον σεμνοπρεπή επικό ήρωα. Αντικρίζεται με την αναβράζουσα ιστορία της εποχής. Σχολιάζει πλαγίως τη σύγχρονή του σικελική εκστρατεία, που ρημάζει τις ζωές των Αθηναίων.

Για τη μετάφραση του έργου επέλεξα τον πεζό λόγο στα αφηγηματικά μέρη. Έναν πεζό λόγο με υπόγειο –όχι καμπανιστό- εσωτερικό ρυθμό. Στα λυρικά μέρη ο ρυθμός γίνεται σε αρκετές περιπτώσεις περισσότερο ανάγλυφος, ο στίχος σπάει σε μικρά κομμάτια, γίνεται προσπάθεια να αναδειχτεί η ορυκτή λέξη του πρωτοτύπου, που στραφταλίζει στο κείμενο του Ευριπίδη.

Η μετάφραση του κειμένου υπήρξε παραγγελία. Μου την παράγγειλε ο σκηνοθέτης Γιάννης Παρασκευόπουλος για την παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος το χειμώνα του 2008.

Σοφία Νικολαϊδου


Ελένη του Ευριπίδη

Στο περιοδικό ένθετο "Ταχυδρόμος"





Ο Γιώγρος Σαριγάννης γράφει για την παράσταση στο
περιοδικό
"Ταχυδρόμος"
(13 Δεκεμβρίου 2008, Τεύχος 459).

(πατήστε στην εικόνα)



Ελένη του Ευριπίδη

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

«Το μεγαλύτερο κομπλιμέντο; Η πρόταση να παίξω την Ωραία Ελένη»



Συνέντευξη της Αμαλίας Τσεκούρα στον Γιώργο Βιδάλη.
Εφημερίδα
Ελένη του Ευριπίδη

"Ελένη" γοητευτικά σύγχρονη


Ο Γιώργος Βιδάλης γράφει για την παράσταση στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία.

Εργο-κουτί για τη μύηση νεαρών θεατών στην αρχαία τραγωδία με τις κωμικές αποχρώσεις της, η «Ελένη» του Ευριπίδη. Σωστά την επέλεξε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, εγκαινιάζοντας στη Θεσσαλονίκη τη Νεανική Σκηνή του στη Μονή Λαζαριστών.

Ευτύχησε διπλά με τη φρέσκια και παιγνιώδη παράσταση ανάμεσα στο φαινομενικό και το πραγματικό που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος.

Στην ιδιοφυή ευριπίδεια ανατροπή του μύθου, η ωραία Ελένη δεν έφτασε ποτέ στο Ιλιον φέρνοντας τον καταστροφικό πόλεμο Ελλήνων και Τρώων -ήταν εκεί ένα συννεφένιο ομοίωμά της. Ζει στην Αίγυπτο, δεν απάτησε τον άντρα της Μενέλαο και... πολιορκείται να παντρευτεί τον Θεοκλύμενο.

Σ' ένα συρματοπλεγμένο Π, που υποδηλώνει τη «χρυσή» αιχμαλωσία της Ελένης, εξελίσσεται η παράσταση. Απολαυστικός ο γυναικείος Χορός εν είδει υπηρετικού προσωπικού με ασπρόρουχα και κουβάδες καθαρισμού να σχολιάζει με αλέγρες φωνές, κινήσεις όλο τσαχπινιά και χάρη (Ελένη Θυμιοπούλου, Εφη Γούση, Αννα Σωτηρούδη, Τσαμπίκα Φεσάκη, Νάντια Δαλκυριάδου, Ιρις Νικολάου, Ζωή Κυριακίδου).

Αισθησιακή, αθώα και καπάτσα, η χυμώδης Ελένη της Αμαλίας Τσεκούρα, είτε με μακριά τουαλέτα, είτε με κολλητό ταγέρ. Αεικίνητος και μαχητικός ο Μενέλαος του Χρίστου Στυλιανού. Δεσποτικός, υπεροπτικός και γκαφατζής με ολίγον... πανκ εμφάνιση ο Θεοκλύμενος του Παύλου Μυρόφτσαλη. Δίκαιη και προφητική η Θεονόη της Μαρίας Καραμήτρη. Στα συν επίσης η λαγαρή μετάφραση (Σοφία Νικολαΐδου), τα αορίστου χρόνου κοστούμια (Σοφία Παπαδοπούλου), η δροσερή κινησιολογία (Κώστας Γεράρδος).

Μια αξιέπαινη παράσταση για μαθητές και νέους, αλλά και για ενήλικες. Κρίμα που το ΚΘΒΕ δεν έχει ούτε μια βραδινή για μεγάλους (μόνο μεσημέρι Κυριακές).


ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΔΑΛΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/12/2008
Ελένη του Ευριπίδη